HANDSOME & CUTIES (:

ILOVEUR ♥

cara buat shoutbox tersembunyi

helolo :)
ramai kengkawan taye cam mane na buad shoutbox tersembunyi... 
haha sini ade care nyer
ikut keyy arahan nie :)
1)copy yg bawah nie 

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI 

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

2. Kemudian pergi ke Design  > Page elements > Add A Gadget >  Pilih HTML/Javascript

3. Paste code yg dah di copy tadi ,

4. Dalam code tadi cari dan tukar perkataan "MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI" dengan code shoutbox atau chat box korang

5. Save

Note : Kedudukan widget ni boleh diubah, contoh:

  1. Kalau nak atas kan sedikit atau turunkan sedikit kedudukan shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    top:50px;
  2. Kalau nak besar kan sedikit atau kecil kan sedikit shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    width:30px;
  3. Kalau nak tinggi kan sedikit atau pendek kan sedikit kedudukan shoutbox / chatbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    height:100px;
  4. Kalau nak tukar tabs kat bawah nih ngan gambar korang ( saiz image 30 x 100 pixel atau yg bersesuaian)
    cari code kat bawah ni dan ubah URL image yg berwarna merah tu:
    background:url('http://3.bp.blogspot.com/
    _LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png')
    no-repeat;
  5. Kalau nak tukar warna background atau warna border cari dan ubah bahagian ni:
    border:2px solid #666666;
    background:#F5F5F5;

4 comments:

  1. ea... jadi la... thanx keyy :)

    ReplyDelete
  2. cam ner buad tulisan ygkat atas tu bergerak ?
    tolong buad tuto

    ReplyDelete